
אלכס גנשפט,
מטפל בכיר
10.2022
פוליציטמיה ורה

אני מניח שכל מי שפתח דף בשם פוליציטמיה ורה מכיר על מה מדובר. עם זאת אני ארשה לעצמי להזכיר שהמחלה היא די נדירה של מח עצם המשתייכת לסוג של סרטן ונחשבת כמצב טרום סרטני. בכל מקום מוזכר שסיבה למחלה היא מוטציה בגן JAK2 המתבטא בהתחלפות בשרשרת ה - DNA של חומצת אמינו VALINE ב - PHENYLALANINE בעמדה 617. זה גורם לייצור עודף של תאי דם אדומים וטרומבוציטים ע"י מח העצם. בישראל מאובחנים בפוליציטמיה ורה כ - 100 אנשים בשנה. בעדן שלנו קיימות תרופות המצליחות לדכות פוליציטמיה ורה ולהעריך חיי אדם בין 10 ל - 20 שנה.
פוליציטמיה ורה מתבטא בתסמינים כמו גרד, שינוי צבע עור, שינויי כלי דם ואחרים. הסכנה העיקרית של פוליציטמיה ורה נמצאת בהיווצרות של קרישי דם בכל חלקי הגוף עקב כמות מוגברת של תאי דם אדומים (המטוקריט גבוה). הטיפול הרפואי הוא קבוע עד סוף החיים בדרך כלל ע"י כימותרפיה במינון נמוך והקזות דם.
גישות אלטרנטיביות לסיבות של פוליציטמיה ורה
ראשית, צריך להגיד תודה רבה לרפואה של היום. היא יודעת לזהות את המחלה ולהעריך חיים של החולים מאוד משמעותי. עם זאת, אני אתן מבט אלטרנטיבי על סיבות ודרכי הטיפול בפוליציטמיה ורה. עם כל הכבוד לרפואה מערבית של היום היא שוב רואה בסיבה גם לפוליציטמיה ורה שינויים תורשתיים. היא לא נגשת לסיבות שאותם גנים משתנים והופכים להיות פעילים ומה היא הדרך למנוע את זה. רפואה מערבית גם לא מזכירה שפעילות הגנים קשורה לתנאים פנימיים וסביבתיים. זאת אומרת, אם התנאים היו משתנים אותו גן שאחראי על תגובת הגוף בשם פוליציטמיה ורה היה יכול להיות לא פעיל והיה מעביר תפקידו לגן אחר שיבטיח המשך הקיום. מנקודה זאת ננסה להגיע לסיבות המחלה.

כמובן אני יודע שרפואה מערבית מכריזה שלא ניתן להגיע לסיבות שינוי ה - DNA והיווצרות של פוליציטמיה ורה. מפה לא ניתן לשנות שום דבר למעט לדכות סימפטומים של המחלה בעזרת כימותרפיה במינון נמוך.
מבט אלטרנטיבי על סיבות של פוליציטמיה ורה

ננסה להגיע לסיבות של פוליציטמיה ורה. ראשית, התחלפות של VALINE ב - PHENYLALANINE יכולה להיות עקב מחסור ב - VALINE או איבודו מואצת. זה יכול לקרות למשל עקב הרגלים תזונתיים מסוימים או/ו דימומים. הנושא דורש בדיקה מול מטופל מסוים. היום ניתן להעריך הלימות חומצות אמינו בעזרת ציוד אבחון של רפואה אלטרנטיבית. בדיקות המעבדה מתבצעות רק בחו"ל. בכל מקרה צריך להבין שמבנה DNA מאוד יציב ולא משתנה בלי סיבה משמעותית מאוד שניתנת לזיהוי או לפחות הערכה.
נצא מהנחה שייצור עודף של תאי דם אדומים הוא תגובת הגוף טבעית לתנאי הגוף מסוימים ומתמשכים. ניתן לצפות תגובה כזאת כאשר ישנו מחסור בחמצן לאזורים נרחבים או/ו חיוניים. הגוף יכול לנסות לפצות היפוקסיה קבועה ולהוסיף חמצן שחסר ע"י ייצור תאי דם אדומים נוספים. התופעה ידועה למשל אצל מעשנים או בטיפוס בהרים. ידוע גם שהיפוקסיה היא אופיינית לחולים בפוליציטמיה ורה. לאומת הרופאים אני חושב שהיפוקסיה היא הסיבה העיקרית לפוליציטמיה ורה ולא תוצאה שלה. לפי מה שטוענים המטולוגים צורה, גודל ותפקוד התאים אדומים לפני נטילת התרופות (!) נשארים תקינים. במקרה כזה ירידה בתפקוד הדם יכולה להתקיים רק בשילוב בין התאים. למשל כאשר יורד שטח מגע של התאים יחד עם יכולת העברת חמצן. גם זאת תופעה מוכרת. שמה בלוד סלג'ינג (לפעמים משתמשים במושג סלג' סינדרום). היא מתבטא בהצמדות תאי דם אדומים בשרשרות. אני מצרף תמונה להמחשה. ניתן לראות את התופעה במשטח דם במיקרוסקופ. לצערי הרב בקופות חולים בדיקה כזאת פשוטה וזולה לא קיימת. יותר מכך, המטולוגים לא מכירים את הבעיה ולא בודקים קיומה.

מטרות ודרכי הטיפול בפוליציטמיה ורה

הסיבה לבלוד סלג'ינג היא גם ידועה. הסיבה היא בעיכול ובתזונה לקויים. כרגיל רוב מוחלט של המחלות מתחילות משם. לעיכול ותזונה לקויים יכולות להיות סיבות שונות. למשל מחסור באנזימי עיכול, אכילת יתר או/ו מחסור בחומצה BCAA כאשר ה - VALINE המוזכר הוא חלק ממנה. אני בדקתי את הנושא וטוען ששימוש באנזימי עיכול מסוימים או/ו צום מורידים תופעה בשם בלוד סלג'ינג. כתוצאה מכך ריווי חמצן (סטורציה) של דם עולה. זה בוודאות משפר/משקם תפקוד הדם לאומת שימוש בתרופות. זה גם מוריד צורך הגוף בכמות עודפת של תאי דם אדומים.
אז מה לעשות בשביל למזער פוליציטמיה ורה? פה מופיה הרשימה העיקרית:
1. למנוע הדבקות תאי דם אדומים. צריך לחפש סיבות ולפעול לביטול המצב.
2. לשפר אספקת חמצן לתאים ע"י פעילות פיזית וטכניקות פיתוח נימים. ניתן להיעזר בתאי חמצן.
3. לבטל התופעות המעודדות ייצור תאי דם אדומים ומפה גם פוליציטמיה ורה. למשל דימומים והקזות (לעשות רק במצב קריטי).
4. לתמוך ולשקם כל האברים הסובלים, להשלים כל הרכיבים בגוף.
5. רצוי לרדת במינון התרופות כמובן בהתייעצות עם הרופא המטפל. צריך לזכור שכימותרפיה גם במינון נמוך גורמת לשינוי הגודל של תאים אדומים. כתוצאה מכך יורד תפקודם ובגוף מופיע צורך בהגדלת כמותם. התרופות גורמות למעגל סגור בריפוי המחלה.

האם ניתן להבריא מפוליציטמיה ורה

לכל אחד שחלה בפוליצטמיה ורה כמובן עולה השאלה האם ניתן להבריא? בטוח שכימותרפיה במינון נמוך רק מדכה ומעקבת את המחלה ולא מרפא. עם תרופות לא ניתן להבריא. זה מובן. נטילת התרופות בלי טיפול בבלוד סלג'ינג תגרום להמשך התפתחות המחלה לפחות איטית. התוצאות הסופיות הן ידועות: טרומבוזיס או סרטן דם.
אני חושב שברמת ידע של היום לא ניתן לשנות DNA. מפה הנטייה לפוליציטמיה ורה תשמר עד סוף החיים. עם זאת המצב כאשר בלוד סלג'ינג לא מופיע לאורך זמן תקפיא את המחלה. ביטול היפוקסיה יוריד צורך של הגוף בכמות תאי דם אדומים ועלול להביא לבדיקות תקינות ללא צורך בתרופות. בחירת הדרך היא שלכם. פעילות מכוונת, עקבית וממושכת תמיד מביאה תוצאה רצויה.
גישות כלליות לשיפור הבריאות ושמירתה ניתן לראות בדף בית.
חיבר אלכס גנשפט.