בריאות וחלבונים
עודכן: 8 בינו׳
צריכת חלבונים במבט היסטוריה אנושית
כשרות בטביעות
חלבונים ובריאות אנושית
שורש הבעיה
להיות בריא
צריכת חלבונים במבט היסטוריה אנושית

פעם תזונה של בני אדם הייתה קשורה לנגישות. למשל עמים בצפון כדור הארץ אכלו בעיקר בשר ושומן של חיות מקומיות. אין שם משהו אחר בפרט ירקות לסלטים. בהודו פרות נתנו לאנשים הכל בשביל שאלו יוכלו לשרוד. אפילו דומן של פרות נאסף שם והולך לשימוש. החיים בהודו כל כל קשים שפרה ששייכת למשפחה בהחלט אפשרה לה לחיות בבטחה בלי חשש למות מרעב או קור. לא פלא שפרות בהודו הן כמו קדושות ולא אוכלים אותן. עם זאת רפואה הודית/איורוודה ממליצה צריכת חלב וחמאה מותכת יום יום.

בסמוך להודו בטיבט בודהיסטים אוכלים בשר בשביל לשרוד. גם בסין ואזורים אחרים של מזרח הרחוק העמים התאימו יחסם לחלבון מן החיי לפי מציאות החיים למרות שערבבו את זה עם אמונות דתיות. זאת אומרת פעם צריכת חלב ובשר לא הייתה קשורה למוסר ולרוח אלא לצורך בחלבונים שהם נחוצים לחיים. פעם אנשים לא הכירו מה זה חלבונים אך ידעו שהם נחוצים לבריאות והחיים.
כשרות בטבעיות

האם צריכת חלבון מן החיי משפיע על המוסר והרוח? אני מאמין שכן. זה קורה בגלל שחיה שמובלת לשחיטה מבינה את זה ומפרישה לדם הורמונים של פחד מוות. ההורמונים נשארים בדם שלה אחרי מותה. הם אמורים להתפרק בתהליך הבישול. אך אין תוצאה של מאה אחוז. וכמה שפחות דם נשאר כך גם פחות ההורמונים. במבט הזה כשרות יהודית נראית הגיונית וקשורה לבריאות ולא לדת. אולי קשרו את הנושא לדת בשביל למנוע ויכוחים והתלבטויות.
חלבונים ובריאות אנושית

בואו קצת נשתמש בידע של היום. ראשית, הגוף שלנו יודע לבנות חלבונים רק מחלבונים. זאת אומרת, הגוף יודע לפרק חלבונים ולבנות שומנים ופחמימות אך חלבונים ניתן להרכיב רק מחלבונים אחרים. ואם חסר חלבון בגוף אז הוא לא ניתן להשלמה ע"י סוג אוכל אחר. תפקודם של רוב התאים בגוף הוא לייצר חלבונים כאלו או אחרים. גם די.אן.אי. הנמצא בכל תא הוא חלבון. אם חסרים מרכיבים שלו הוא לא יהיה מושלם. הוא ייצא פגום. מערכת חיסונית שלנו בנויה מחלבונים. התפקוד שלה יהיה פגום במצב של חוסר בחלבונים. האם זה קשור לקורונה המדוברת או מקרים של די.אן. אי פגום.

כולסטרול טוב מכיל בו 8 מולקולות של חלבון. אם חסר חלבון ואין לכל מולקולה של שומן 8 מולקולות של חלבון אז הוא יהיה כולסטרול בסמיכות נמוכה או רע. אם יש מחסור בחלבונים לא יהיה עור טוב, רירית תקינה או למשל לא יהיה מספיק אינסולין. לכל בן אדם נטיות מולדות או נרכשות משלו. אחד המייסדים של קומוניזם הגדיר חיים כצורת קיום של חלבון.
שורש הבעיה

יצא לי לשמוע הרבה דעות על כך שגוף בן אדם יכול להסתדר עם חלבון מן הצומח. או תאוריות שבצמחים כמו קטניות/אגוזים/ זרעים יש אחוז גבוה של חלבונים. החלבונים שלהם מכילים כל חומצות אמינו נחוצות שבגוף האדם. אין לי צל של ספקות שזה נכון. אבל אלו שטוענים את זה שוכחים דבר חשוב. צמחים בונים חלבונים שלהם מאותן חומצות אמינו שיש לבן אדם. עם זאת חלבונים של צמחים מותאמים לצרכים של צמחים. צרכים של צמחים הם לעמוד במקום, לגדול לכיוון השמש ולהפוך פחמן דו חמצני לחמצן.

הצורך העיקרי של כל בן אדם הוא לזוז, לנוע. מפה החלבונים לבן אדם ולצמחים הם שונים אפילו וכאשר בנויים מאותן חומצות אמינו. זאת אומרת יחס בין חומצות אמינו הנמצאות בחלבונים צמחיים לחומצות אמינו בחלבונים מין החיי הוא שונה לחלוטין. בשביל לכסות צריכת חומצות אמינו חיוניות ע"י חלבונים צמחיים בן אדם צריך לצרוך את הצמחים במאות ק"ג ביום ואולי יותר. זה לא ניתן. זה לא מציאותי. מחסור בחומצות אמינו כלשהן יגרום למחסור בחלבונים מסוימים או ייצור חלבונים פגומים עם כל מה שמשתמע מפה.
להיות בריא

מפה בשביל להיות בריא כל בן אדם צריך חלבון מושלם לפי צרכיו. אפשר לדון איזה חלבון וכמה אך צריך להפנים שחייבים לתת חלבון לגוף. צריך לציין שלמוצרי חלב אין מניע מוסרי שלא לאכול אותם. ההפך הוא הנכון. אם מישהו מחליט להימנע מאכילת חלבון מן החיי מסיבות מוסריות אז מוצרי חלב לא שייכים לשם. חייבים לאכול אותם.
אפשר להבין צמחוניים. טבעונות היא אי הבנה עמוקה של בריאות אנושית וצרכיה. טבעונים צריכים לקבל לפחות חומצות אמינו חיוניות מלאכותיות. אבל ויסות מאולצת שלהן נראית כבעיתית במיוחד. בכל מקרה ויסות מלאכותית לא יכולה להיות מושלמת ולהחליף תהליכים טבעיים המתקיימים בגוף. זה המצב הדומה לשימוש בתרופות. אולי טבעונות הגיעה ממזרח הרחוק ונתמכת ע"י שוחרי איורוודה. במקרה כזה מעורבות של נטורופתיה עם מעקב רפואי נראים כחיוניים במיוחד.